מי זכאי לפטור ממס הכנסה? כיצד ניתן לקבל אותו? מה עושים אם לא מקבלים את הפטור וכיצד נערכים לכך – את כל הפרטים תמצאו במאמר הבא.
תקנות מס הכנסה לקבלת פטור
על פי פקודת המס אנשים חולים המקבלים דרגת נכות כללית, ניידות או נכות מעבודה של 90% ומעלה בוועדה רפואית של הביטוח הלאומי זכאים לזכויות וביניהן פטור ממס הכנסה. למשל, עיוורים, חרשים, אנשים שלקו במחלות לב, כבד, כליות, פרקינסון, פגיעות נוירולוגיות, טרשת נפוצה, סוכרת, מחלת סרטן, פגיעות אורטופדיות וכד'. בשונה מתהליך קביעת דרגת הנכות הכללית, מדובר על תהליך מורכב מול רשות המיסים והביטוח הלאומי. אם בנכות כללית נקבעת גם דרגת נכות תפקודית ומקבלים קצבת נכות מעל 50% נכות תפקודית, כאן לא מעניין את מס הכנסה הנכות התפקודית אלא רק הנכות שנקבעה על המחלה. כלומר, ניתן להמשיך לעבוד ולקבל פטור מתשלום מס הכנסה. בנוסף, לא רק מדובר על נכות צמיתה, אלא גם על נכות זמנית של יותר מ-185 יום בשנת המס. כמו כן, ניתן לקבל את הפטור רטרואקטיבית עד 7 שנים כולל השנה הנוכחית ולקבל הקלות גם בתשלום מס על הפנסיה, השתכרות מהשכרת נכס, רווחי הון ועוד.
ההתנהלות מול מס הכנסה
ההתנהלות מול מס הכנסה מורכבת מאחר ויש להגיש טפסים, מסמכים רפואיים, רשימת ליקויים, ויתור על סודיות רפואית, להיבדק אצל רופאים מומחים ולהגיע לוועדה רפואית. יש לקבל הפנייה ממס הכנסה לאחר הגשת כל החומר ורק אז לפנות לוועדה הרפואית בביטוח הלאומי. בנוסף, תידרשו לשלם אגרה למס הכנסה בעת הגשת הבקשה ולחכות לזימון לוועדה רפואית. הוועדה עצמה דומה לוועדה הרפואית לצורך קבלת נכות כללית או נכות של נפגעי עבודה. הרופאים הנוגעים לליקויים יבדקו אתכם ויעיינו בחומרים הרפואיים. לאחר מכן הם יקבעו את דרגת הנכות על פי חישוב משוקלל ותשובתם תישלח אליכם בדואר יחד עם הפרוטוקול.
מה עושים אם לא מקבלים את הפטור?
במידה ודרגת הנכות שנקבעה לכם היא פחות מ-90% תצטרכו להגיש תוך 45 יום ערעור ולהגיע לוועדה נוספת. גם הגשת הערעור כרוכה בתשלום אגרה. מצד שני, גם מס הכנסה יכול לערער על דרגת הנכות במידה ולדעתו אינכם זכאים. לפיכך, אל תנהלו את המערכה לבדכם. מומלץ לקבל סיוע מחברה למימוש זכויות רפואיות מקצועית שיש לה הצלחות מוכחות מול מס הכנסה ולקבל את הפטור מבלי לערער או להתאכזב מתהליך לא מוצלח ומקשיים בירוקרטיים.
האם משפחתו של חולה שנפטר יכולה לקבל פטור ממס?
על פי החוק יורשיו של אדם שנפטר שהייתה לו מחלה המזכה מתשלום מס הכנסה, יכולים לפטור את הכנסותיו ממס בתקופה בה עבד לפני פטירתו וכל זאת על פי החלטת הביטוח הלאומי. הליך כזה, מבלי שהחולה בחיים הוא עוד יותר מורכב מכיוון שיש להוכיח נכות המבוססת רק על התיק הרפואי.