בשוק העבודה ישנם שלושה מגזרים – המגזר ציבורי של עובדי מדינה, המגזר הפרטי, והמגזר השלישי שמתייחס לעובדי עמותות שונות. ישנם הבדלים בזכויות העבודה, ולא רק בתנאים, בין המגזרים. במאמר הבא נסקור את ההבדל בין זכויות עובדי המגזר הפרטי והציבורי.
זכויות סוציאליות
ככלל, עובדי המגזר הציבורי נהנים מכל הזכויות שישנן גם במגזר הפרטי. ברוב המוחלט של המקרים, ההבדלים הם בזכויות יתר במגזר הציבורי. לדוגמה, בנושא ימי מחלה – במגזר הפרטי ניתן לקחת עד 18 ימי מחלה בתשלום לעומת 30 במגזר הציבורי.
הבדל נוסף הוא בהיקף ימי החופשה – עובדים במגזר הציבורי זכאים ל-16 ימי חופשה לעומת 10 בלבד במגזר הפרטי בשנת העבודה הראשונה. פער נוסף הוא בגובה דמי ההבראה שגבוה יותר במגזר הציבורי לעומת הפרטי. ישנן דוגמאות נוספות מתחומים אחרים כמו ימי בחירה, שעות עבודה, חגים וכיוצא באלה. עורך דין דיני עבודה עובדי מדינה יוכל לעזור לכם במקרה שאתם חושבים שהזכויות שלכם מופרות.
ביטחון תעסוקתי
זכות הקביעות היא זכות אשר מאפשרת למעסיק לפטר עובד רק במסגרת הליך פיטורים מורכב וממושך, ובכפוף להסכמת ועד העובדים. הסכמה כזו ניתנת בנסיבות חריגות, כגון ביצוע עבירה פלילית או עבירת משמעת חמורה על ידי העובד. כתוצאה מכך, האפשרות לפיטורים בפועל הופכת לנדירה ביותר.
משנת 2013, זכות הקביעות מוענקת באופן אוטומטי לאחר 5 שנות עבודה לכל עובדי המגזר הציבורי, למעט עובדים מסוימים שמועסקים לפי חוזים אישיים. אף על פי כן, גם אלו מוגנים לרוב מפני פיטורים באמצעות ועד עובדים חזק. במגזר הפרטי, הזכות ניתנת לגופים כגון בנקים וחברות שהופרטו. במגזר הפרטי לא קיימת זכות קביעות אלא אם כן היא עוגנה בחוזה אישי מול העובד.
זכויות בסיום יחסי עבודה
במגזר הפרטי מותר לעובד לפדות רק את ימי החופשה שצבר ולא ניצל בשלוש השנים האחרונות לעבודה, וגם זאת עד למספר ימי החופשה שמותר לצבור. כלומר, מחובתו של העובד לנצל לפחות 7 ימים במהלך השנה. לעומת זאת, במגזר הציבורי העובד רשאי לצבור ולפדות עד 55 ימי חופשה.
העלאת שכר אוטומטית
במגזר הפרטי אין כל זכות חוקית אשר מבטיחה העלאת שכר, כך שהעובד צריך לבקש את העלאה אם הוא מעוניין לקבל אותה, גם אם יש לו ותק מרשים. לעומת זאת, בהסכמי השכר של המגזר הציבורי ישנם מנגנוני העלאת שכר אוטומטיים, שמטרתם לצמצם את השחיקה השוטפת של השכר עקב עליית האינפלציה. המנגנונים אלו מזכים את העובדים בעליית שכר שנתית קבועה של 1% ואף של 1.5% לבעלי תואר שני ומעלה, וכן עלייה אוטומטית בדרגות של המגזר הציבורי, המגדילה גם היא את המשכורת.
סיכום
ישנם הבדלים רבים בין הזכויות במגזר הציבורי והפרטי, לרוב לטובת המגזר הציבורי. זכויות אלה הושגו בזכות כוחם של ועדי עובדים של המגזר הציבורי. כאשר לעובד במגזר הציבורי יש בעיה ביחסי העבודה עם המדינה, עליו לזכור שיש לו זכויות חשובות שהוא יכול לממש בשביל להגן על עצמו.