אלפי זוגות נישאים בכל שנה בחוץ לארץ בנישואין אזרחיים מטעמים של השקפה דתית או סיבות אחרות.
למרות זאת ניתן לערוך הסכם נישואין אזרחיים גם בארץ.
המאמר יפרט איך עושים זאת בארץ.
מדוע נישואין אזרחיים?
ישנם זוגות רבים שבהשקפה הדתית שלהם אינם מוכנים להינשא באמצעות הרבנות. הם מביעים חוסר אמון בממסד זה, אחד מבני הזוג אינו יהודי, כהן שרוצה להינשא עם גרושה, בני זוג מאותו המין וכד'. לכל הציבור הזה אין פתרון בארץ בו יוכלו לקבל תעודת נישואין חוקית ולכן הם מעדיפים להינשא ביוון, קפריסין וארצות נוספות. גם אם הזוגות הללו נישאים בחו"ל ומקבלים תעודת נישואין זרה, עדיין יאלצו להתגרש ברבנות במקרה ומערכת היחסים תעלה על שרטון. אם מוותרים על תעודת הנישואין ניתן להינשא בארץ ללא תעודה.
נישואין אזרחיים בארץ
נישואין אזרחיים בארץ כאמור יכולים להיעשות ללא תעודת נישואין דבר שיכול למנוע בעיות רבות עם הרבנות במקרה של גירושין בעתיד. הנישואין למעשה נרשמים בהסכם זוגיות והסכם ממון. גם כשזוג חי ביחד הם נחשבים לידועים בציבור ויש להם זכויות, אך הסכם הזוגיות והסכם הממון מעניקים ביטחון ויציבות לקשר. את ההסכמים הללו יש לערוך באמצעות עורך דין משפחה ולאחר מכן אף לערוך טקס חתונה צנוע או מסיבת חתונה רבת משתתפים ללא רב. במקום רב ינחה את האירוע כל איש או אישה אותם בני הזוג יבחרו ובנוכחות האורחים ניתן גם לחתום על הסכם הזוגיות.
חותמים על הסכם זוגיות
את הסכם הזוגיות ניתן לנסח על פי דרישת בני הזוג. ניתן להוסיף סעיף הקשור לנאמנות, להסדר גירושין אם יתעורר מצב כזה, לתשלום מזונות ועוד. בעבר לאישה ידועה בציבור לא היו מגיעים מזונות במקרה של פרידה, אך החוק שונה וכיום היא זכאית למזונות במידה וגורשה מביתה והיא צריכה לנהל את חייה מההתחלה. בנוסף, לידועים בציבור מגיעות אף זכויות סוציאליות מביטוח לאומי, זכויות פנסיוניות וירושת עיזבונות של בן הזוג במידה ונפטר בדיוק כפי שזכאים לכך אלמנים ואלמנות. מסמך הזוגיות החתום למעשה מעגן את יחסי הידועים בציבור ומעניק להם זכויות כמו לכל זוג נשוי אחר.
חתימה על הסכם ממון
זוג ידוע בציבור שחתמו על הסכם זוגיות יכולים להוסיף הסכם ממון שיעניק להם בטחון. במידה ואין הסכם כזה הם יהיו תחת הסדר איזון משאבים בו תעשה חלוקה שווה של הרכוש שנצבר במהלך השנים שלהם יחד במידה וייפרדו. הסכם הממון יכול לקבוע את חלוקת הרכוש לפי קביעה מראש של בני הזוג. למשל, במידה וייפרדו ניתן להחליט שאת הבית מקבל אחד הצדדים שרכש אותו לפני שהיו זוג ידוע בציבור או להחליט שכל אחד הולך לדרכו ומקבל את מה שהרוויח בעצמו לאורך השנים כולל נכסים ועוד. המטרה של ההסכם היא להגדיר מה יקרה בדיוק לרכוש הנפרד או המשותף, מה שייך רק לאחד מבני הזוג ומה שייך לשניהם.